Groen Kasterlee wil dat het regenwater van het dak van de kerk van Tielen wordt hergebruikt
30 Oktober 2022
In elk Vlaams dorp staat centraal een kerkgebouw met een groot dakoppervlakte. Met het regenwater dat daarop valt gebeurt in de meeste gevallen niets.
Op de gemeenteraad van 25 oktober vroeg raadslid Bart Sas (Groen) aan de meerderheid om het regenwater dat op het dak van de kerk van Tielen valt te hergebruiken voor de nabijgelegen begraafplaats. Hij liet zich hiervoor inspireren door het Gentse project "Wij(k)water" maar ook door een soortgelijke realisatie aan de Sint-Martinuskerk in Olen-Centrum.
"In elk Vlaams dorp staat centraal een kerkgebouw met een groot dakoppervlakte. Met het regenwater dat daarop valt gebeurt in de meeste gevallen niets. Nu we door de klimaatverandering met steeds langere droogteperiodes te maken krijgen is dat een enorme verspilling, zeker als je weet dat het om zo'n miljoen liter water per jaar kan gaan", verduidelijkt raadslid Sas zijn voorstel. Opvangen en hergebruik is volgens hem dus zeker het onderzoeken waard. "Door de opvang van al dat water kunnen we bij een wolkbreuk trouwens ook de riolering ontlasten, zodat er minder kans is op overstromingen."
Sas vond heel wat toepassingsmogelijkheden in de publicatie "Wij(k)water": voor vijf Gentse kerken werd onderzocht hoe het regenwater ter plaatse kan hergebruikt worden en hoe men overtollig water kan laten infiltreren in het omliggende groen. "De voorstellen tot hergebruik varieerden van een watertank of -put voor de gemeentelijke diensten en de buurtbewoners tot spoelwater voor de toiletten van een nabijgelegen basisschool", vervolgt Bart Sas. "Uit het Gentse project blijkt ook dat het maken van zo'n opvangsysteem niet duur hoeft te zijn en soms op een eenvoudige manier kan gerealiseerd worden".
Wat dat laatste betreft kijkt Sas vooral naar de gemeente Olen waar de parochie en de gemeente verleden jaar een tank van 1000 liter bij de Sint-Martinuskerk plaatsten. Omdat de kerk vlak bij de gemeentelijke begraafplaats ligt kan het verzamelde regenwater in de zomermaanden gebruikt worden om er bloemen en planten mee te gieten. Op die manier kan het bestaande kraantje met kostbaar drinkwater dicht blijven. Iets soortgelijks ziet het raadslid graag gebeuren aan de kerk en de begraafplaats van Tielen. "Het zou in ieder geval een mooi actiepunt zijn binnen het gemeentelijk hemelwater- en droogteplan dat momenteel wordt voorbereid", besluit Bart Sas. "Het zijn net zo'n acties die onze inwoners inspireren en sensibiliseren rond de droogteproblematiek".