Bibliotheek Lichtaart veel te mooi om maar 9u per week open te zijn

01 Maart 2023

Bibliotheek Lichtaart veel te mooi om maar 9u per week open te zijn

Vanaf april zullen de bibliotheekfilialen in Lichtaart en Tielen nog maar 9u per week open zijn. In Lichtaart worden bijna de helft van de huidige openingsuren geschrapt. Onbegrijpelijk vindt Groen Kasterlee. Volgens de partij gaat dit helemaal in tegen de huidige bezoekcijfers. Groen vroeg op de gemeenteraad van 27 februari dan ook om het filiaal langer op te houden, zeker op de populaire maandagavond.

Het filiaal in Lichtaart zal vanaf 3 april enkel nog op woensdagochtend en -avond en op zaterdagochtend open zijn. "De gemeente verkoopt dit als een rationalisatie, de filialen in Tielen en Lichtaart krijgen dezelfde openingsuren, maar men vergeet daarbij te vermelden dat in Tielen de bibliotheek 2u minder open zal zijn, terwijl in Lichtaart 7,5u van de huidige 16,5u aan openingsuren worden geschrapt", reageert Bart Sas (gemeenteraadslid Groen). "Op basis van de leenstatistieken en het recente gebruikersonderzoek is er geen enkele reden om de twee filialen gelijk te stellen, wel integendeel. Het filiaal in Lichtaart heeft de helft méér leners, is bekender en bedient ook een grotere deelgemeente. Bovendien stellen we vast dat de maandagavond wordt genegeerd als populairste bezoekersmoment in Lichtaart na de zaterdagochtend. De bewering dat de drukst bezochte openingsuren zullen behouden blijven, klopt dus niet."

"De gemeente maakt er zich van af door te zeggen dat onze inwoners elke dag nog altijd terecht kunnen in één van de andere bibliotheekgebouwen in Kasterlee en Lille (sic). Maar een bibliotheek is méér dan een gebouw waar je boeken uitleent. Het is ook een laagdrempelige plek in je buurt waar je een krant of tijdschrift gaat lezen, een PC gebruikt of deelneemt aan een activiteit", besluit Bart Sas.

Op de gemeenteraad vroeg Groen aan de meerderheid om de vermindering van het aantal openingsuren in het filiaal Lichtaart te beperken tot maximum 25% en om zeker de populaire openingsavond op maandag te behouden.