Bloklocaties in elke deelgemeente en tijdige communicatie

24 Mei 2022

Bloklocaties in elke deelgemeente en tijdige communicatie

Meer en meer studenten kiezen ervoor om op locatie te studeren. Dit heeft talloze voordelen: je wordt niet afgeleid door spullen en familieleden om je heen, er is sociale controle van medestudenten (zien studeren doet immers studeren) en je kan samen met medestudenten je studiepauzes invullen.

Naast het feit dat studeren op locatie fijn is, is het voor sommige studenten geen overbodige luxe. “Er zijn er studenten die thuis niet altijd beschikken over een stabiele wifi-verbinding. In sommige huishoudens is er niet voldoende ruimte voor een eigen bureau voor iedereen, of is het te druk om geconcentreerd aan het werk te kunnen gaan. Je thuissituatie mag geen invloed hebben op je slaagkansen in het onderwijs”, zegt gemeenteraadslid Stien Buts.

Onze gemeente speelt hier al op in door bloklocaties ter beschikking te stellen in de bib en in het OC van Kasterlee. “Dit initiatief juicht Groen Kasterlee toe, al hebben we onze bedenkingen bij de uitwerking. Het bestaan van studielocaties was de voorbije periodes slechts beperkt geweten onder studenten en het nieuws wordt pas aangekondigd wanneer de meeste studenten al volop aan het blokken zijn”, aldus Stien Buts.

Groen Kasterlee ziet daarom heel wat kansen tot verbetering, zowel qua communicatie als qua locaties. Natuurlijk zijn er mogelijkheden in de OC’s en de bibs, maar nog fijner zou zijn als de gemeente op zoek zou gaan naar prikkelende en aantrekkelijke locaties, denk maar aan de raadszaal in het gemeentehuis of het erfgoedhuis in Tielen. In samenwerking met verenigingen en andere partners zouden ook bijvoorbeeld de jeugdhuizen of de academies hun deuren kunnen openen.

“We kunnen in Kasterlee een voorbeeld nemen aan Retie, waar onder de naam ‘blokspot’ een mooi aanbod aan studielocaties met brede openingsuren ter beschikking gesteld wordt. Als sinds 16 mei kunnen studenten daar samen blokken, reserveren kon al vanaf 9 mei. In Kasterlee is er daarentegen tot op heden nog steeds niets gecommuniceerd terwijl er studenten zijn die deze week al hun eerste examens zullen afleggen”, zegt Stien. “Het is de taak van de gemeente om niet alleen tijdig, maar ook uitgebreid en prikkelend te communiceren over dit initiatief. Alleen zo zullen studenten hun weg kunnen vinden naar de bloklocaties.”