Groen wil dierenbegraafplaats in Kasterlee

27 Oktober 2021

Groen wil dierenbegraafplaats in Kasterlee

Op de gemeenteraad van oktober vroeg Groen Kasterlee aan de meerderheid om de mogelijkheid van een dierenbegraafplaats in de gemeente te onderzoeken. "Huisdieren vormen een fundamenteel onderdeel van een gezin en afscheid nemen van je geliefde hond of kat brengt dan ook heel wat verdriet met zicht mee", aldus gemeenteraadslid Bart Sas. "Voor het rouwproces is het dan ook belangrijk om een huisdier een laatste rustplaats te kunnen geven dichtbij huis".

Groen stelde vast dat begraven in de eigen tuin niet altijd toegelaten is volgens de Vlaamse regelgeving. Voor inwoners die op een appartement wonen of die een woning huren is dit trouwens geen optie. De dichtstbijzijnde erkende crematoria voor gezelschapsdieren liggen in Zandhoven en Tessenderlo.

"Zo'n dierenbegraafplaats komt er best in de buurt van een gemeentelijke begraafplaats", vervolgt Bart Sas. "Bezoekers en de gemeentelijke diensten kunnen dan de bestaande faciliteiten gebruiken, zoals parkeerplaats, gereedschap en water." Wel is het belangrijk om de dierenbegraafplaats visueel en functioneel gescheiden te houden. Groen denkt aan een begraafzone en een strooizone op een rustige en groene locatie. De partij ziet mogelijkheden in de buurt van de begraafplaats aan de Pastoor Dergentstraat in Lichtaart. "Even verderop ligt een perceel bosgrond van het OCMW die zou kunnen geruild worden voor een perceel vlakbij de begraafplaats". Ook een samenwerking met de gemeente Lille biedt opportuniteiten.

Het college zal onze vraag verder onderzoeken.