Mei plasticvrij!

16 Mei 2019

Mei plasticvrij!

Deze maand proberen veel mensen bewuster om te gaan met plastic, vooral met het plastic dat we slechts éénmalig gebruiken. De afvalberg wordt groter en groter, net zoals de plastic troep in onze zeeën.

 

Vanaf volgend jaar moeten lokale buurtfeesten en festivals het verplicht zonder wegwerpbekers doen. Stien Buts van Groen deed daarom in de gemeenteraad van april het voorstel om herbruikbare bekers ter beschikking te stellen via het evenementenloket van de gemeente. Verenigingen kunnen ze uitlenen voor allerhande evenementen als alternatief voor wegwerpbekers. Een mooie stap in de goede richting.

In Oud-Turnhout kunnen jeugdverenigingen gratis gebruik maken van herbruikbare bekers. In Westerlo kunnen verenigingen bekers huren bij de uitleendienst. De jeugdraad van Kasterlee vroeg eerder al naar zo’n aanbod, maar kregen toen een ‘nope’ van het gemeentebestuur.

Ook op de laatste gemeenteraad bleek dat ons huidige bestuur dit niet ziet als een taak voor de gemeente. Men schuift de verantwoordelijkheid van zich af en wacht op een initiatief van de brouwers. Nochtans is het absoluut geen dure aankoop en kunnen de bekers makkelijk mee opgenomen worden in het totale aanbod van feestmateriaal.

Bij Groen vinden we dat onbegrijpelijk en heel jammer. We blijven aan de kar trekken voor een duurzamere gemeente! We roepen onze verenigingen op om dit mee aan te kaarten bij ons bestuur.