Groen Kasterlee pleit voor rookvrij station Tielen

25 Maart 2022

Groen Kasterlee pleit voor rookvrij station Tielen

Roken is ongezond, dat is algemeen geweten. In België sterven er bijna 40 mensen per dag aan de gevolgen van tabak. Maar ook passief meeroken vormt een gevaar. Kinderen die passief meeroken hebben een grotere kans op het ontwikkelen van luchtweginfecties en astma.

De gemeente Kasterlee heeft al een goede voorzet gegeven door de handen in elkaar te slaan met de organisatie Generatie Rookvrij. Vanaf 31 mei 2021 werden de omgevingen rond de Kastelse scholen dan ook rookvrij verklaard. Zien roken doet immers roken, en bij Groen Kasterlee pleiten we er voor dat de gemeente het roken op openbare plaatsen verder ontmoedigd.

In een proefproject werden de perrons van het station van Mechelen vorig jaar al rookvrij gemaakt. Het project was een ongelooflijk succes, waardoor het rookverbod op de perrons van het Mechels station nog altijd geldt. Want naast de gezondheidsproblematiek zorgen sigarettenpeuken ook voor een enorme hoeveelheid zwerfafval. Daarmee dragen ze bij aan de ‘plastic soup’ en zijn ze het vaakst aangetroffen zwerfvuil, goed voor 40% van de stukken afval. Een rookverbod draagt dus bij tot een schonere stationsomgeving.

De perrons zijn eigendom van de NMBS, maar de federale overheid heeft vanuit de commissie Mobiliteit & Overheidsbedrijven ook zeggenschap. Er zijn gesprekken over een rookverbod op open en halfopen perron te horen, maar de beslissing wordt op de lange baan geschoven. Daarom wil Groen dat Kasterlee het heft in eigen handen neemt en een brief stuurt naar zowel de commissie als de NMBS met de vraag om het station in Tielen rookvrij te maken

Schepen van Welzijn Sumati Adriaensen (CD&V) belooft via Welzijnszorg Kempen een signaal te geven naar de federale overheid.  Onze fractie ervan nochtans overtuigd dat er sneller schot in de zaak komt wanneer verschillende gemeenten afzonderlijk de commissie gaan aanporren. Toch werd deze gedachtengang door de meerderheid in de gemeenteraad niet gedeeld. Groen Kasterlee blijft nochtans pleiten voor rookvrije treinperrons in Tielen, en hoopt via andere wegen aansluiting te vinden.