Wat doet broodfokker op Open Bedrijvendag?

12 September 2023

Wat doet broodfokker op Open Bedrijvendag?

Groen Kasterlee is diep verontwaardigd dat de veroordeelde hondenkennel Felicanis geregistreerd staat als een deelnemend bedrijf aan de Open Bedrijvendag. Dit nieuws komt als een schok, gezien het feit dat Minister Ben Weyts de vergunning van Felicanis heeft ingetrokken vanwege ernstige inbreuken op het gebied van dierenwelzijn, en de kennel uitgerekend op 1 oktober, dezelfde dag als Open Bedrijvendag, moet sluiten! Intussen is dankzij de actie van Groen het bedrijf van de website van Open Bedrijvendag gehaald.

De feiten:

1. Intrekking van vergunning: in juni van dit jaar heeft Minister Ben Weyts de vergunning van Felicanis ingetrokken na talloze inbreuken op het gebied van dierenwelzijn, geconstateerd tijdens inspecties. Deze actie volgde op invallen door het Antwerpse gerecht en de federale politie in oktober 2022, als reactie op klachten van verontruste klanten en dierenrechtenorganisatie GAIA.

2. Misstanden bij Felicanis: GAIA meldt dat Felicanis op grote schaal jonge pups importeert uit landen als Tsjechi√ę, Hongarije en Bulgarije, onder onmenselijke omstandigheden, met ziekten en sterfgevallen tot gevolg.

3. Uitstel van sluiting: oorspronkelijk kreeg Felicanis tot 1 augustus de tijd om al hun dieren te verkopen, maar na een beroepsprocedure is deze termijn met twee maanden verlengd tot 1 oktober. Het is belangrijk op te merken dat er geen nieuwe dieren mogen worden aangekocht, maar dat er nog steeds pups worden verkocht onder de naam "Puppy Roedel".

Het verbaast Groen Kasterlee ten zeerste dat Felicanis zou deelnemen aan Open Bedrijvendag, gezien de ernstige inbreuken op dierenwelzijn en de naderende sluitingsdatum. Groen Kasterlee betreurt dat een organisatie zoals VOKA geassocieerd is met bedrijven die dergelijke activiteiten ontplooien. Groen Kasterlee roept dan ook op tot een onmiddellijke annulering van de deelname van Felicanis aan dit evenement. Groen Kasterlee zal blijven ijveren voor dierenrechten en hoopt dat de autoriteiten passende maatregelen zullen nemen tegen de broodfok.