Groen Kasterlee vraagt extra steun voor dierenasiel Veeweyde

29 November 2022

Groen Kasterlee vraagt extra steun voor dierenasiel Veeweyde

Klachten over dierenwelzijn werden in het verleden door de gemeente doorgegeven aan Dierenwelzijn Vlaanderen, die echter vaak traag of niet reageert

Naar aanleiding van de inval van het gerecht bij hondenfokkerij Hoeve Hoogland en de inbeslagname van 18 erg zieke jonge honden vroeg de fractie Groen op de gemeenteraad van 22 november om extra structurele steun uit te trekken voor het dierenasiel dat deze verwaarloosde honden opvangt.

Eind oktober viel het gerecht en de dienst Dierenwelzijn binnen bij Hoeve Hoogland in het kader van een onderzoek naar mogelijke broodfok en zwendel in Oost-Europese puppy's. Het bedrijf kwam in het verleden al in de media door klachten van kopers over zieke dieren en over ongepaste verkooptechnieken. In december 2021 brachten een aantal fracties, waaronder de meerderheidspartijen CD&V en Open VLD, een bezoek aan de fokkerij. Open VLD Kasterlee liet toen in een nieuwsbericht weten dat alle normen werden gerespecteerd. "Door de recente inbeslagname van verwaarloosde en zieke honden, die onder meer schurft en oor- en oogontstekingen hebben en waarvan er enkele zo ziek zijn dat ze eerst in observatie bij een dierenarts moeten blijven, blijkt dat we als gemeente flink bij de neus zijn genomen. Hopelijk worden hier lessen uit getrokken", aldus gemeenteraadslid Bart Sas (Groen).

Klachten over dierenwelzijn werden in het verleden door de gemeente doorgegeven aan Dierenwelzijn Vlaanderen, die echter vaak traag of niet reageert. Volgens de Groen Kasterlee kan de gemeente echter zelf veel meer doen. Op vraag van de partij werd eind 2021 schepen Gert Storms specifiek aangeduid als schepen voor dierenwelzijn en kwam er extra communicatie in het gemeentelijk infoblad. Ook wil de partij een grotere inzet van de milieupolitie.

In de gemeenteraadszitting voegde Groen daar nog een actiepunt aan toe. "Naar aanleiding van de inbeslagname willen we dat de meerderheid een extra jaarlijkse financiële ondersteuning voorziet voor Dierenasiel Veeweyde Turnhout in Weelde", zegt gemeenteraadslid Stien Buts (Groen). "Het is dit dierenasiel dat in onze regio zorgt voor de crisisopvang van honden en katten en ook sterk werk levert rond sensibilisering. Mensen moeten zich immers goed informeren voor ze een huisdier kopen." De opvang van de in beslag genomen honden kostte Veeweyde al zo’n 15.000 EUR aan dierenartskosten. Ondanks de jaarlijkse subsidie door gemeenten uit de regio en door Vlaanderen blijft een dierenasiel als Veeweyde sterk afhankelijk van financiële giften en donaties, zeker in deze tijden van stijgende prijzen.

Groen Kasterlee vraagt de gemeente om de jaarlijkse subsidie te verhogen met 1000 EUR én de andere gemeenten uit de regio aan te zetten om hetzelfde te doen. Teken de petitie om onze eis kracht bij te zetten!